Hanekasvatusega on inimene tegelenud
aastatuhandeid. Hallhanest pärineb enamik maailmas praegu
kasvatatavaid hanetõuge. Vanimad andmed hanede kodustamise kohta on
pärit Iraanist IV aastatuhandest e.m.a. Haned kodustati varem kui
teised põllumajanduslinnud, see on seletatav nende kerge
kodustamisega.
Vaatamata sellele, et haned on vanimad
põllumajanduslinnud, on nende aretamise tulemused olnud suhteliselt
tagasihoidlikumad kui nt kanadel ja patidel. See on seletatav nii
hanede konservatiivse pärilikkuse kui ka ilmselt nende
ebajärjekindla ja ühekülgse valikuga haneliha ning rasva tootmise
suunas.
Hani kasvab põllumajanduslindudest
kõige kiiremini
Intensiivseim on noorhanede kasv kuni
75nda elupäevani, mille kestel nende eluskaal suureneb 40-50
korda.nuumatud hane lihakeha võib sisaldada kuni 50% rasva. Et
hanerasv on madala sulamistäpiga ja suure oleiinhappesisaldusega,
siis peetakse seda hinnaliseks toiduaineks ja ka ravimiks paljude
külmetushaiguste korral. Mõningaid tõuge nuumatakse ülisuure
maksa saamiseks (kuni 1,5kg ühelt hanelt).
Intensiivse kasvu ajal on noorhaned
võimelised tarvitama palju haljassööta, mille arvel on võimalik
kokku hoida jõusööta. Ekstensiivsele hanekasvatusele on
iseloomulik munatoodangu sesoonsus, väike munatoodang ja sellega
seoses väike üleskasvatatud noorhanede arv emashane kohta,
noorhanede pikk kasvuperiood (5-6k) ja hanelihatoodangu
realiseerimine peamiselt sügiskuudel.
Esimesel elukuul on noorhanede
kasvuintensiivsus 200%, teisel elukuul 96%, kolmandal 17%, neljandal
13%, viiendal 6% ja kuuendal elukuul 5%. Kasvuintensiivsuse langus
seab tootja ette vajaduse realiseerida noorhaned lihaks 60-65
päevaselt. Selles vanuses kaaluvad nad 3,5-4,5kg ja kulutavad 1kg
massiibe kohta umbes 3-3,5kg jõusööta.
Haned munevad üsna intensiivselt 4-5a.
Väikseim on munatoodang esimesel munemisaastal. Teisel munemisaastal
suueneb munatoodang 15-25%, kolmandal munemisaastal 30-45%. Mõnel
emashanel võib munatoodang suureneda ka 4. ja 5. munemisaastal.
Seega on suguhanesid otstarbekas pidada pikka aega. Haneliha
tootmisel tuleb arvestada ka hanede bioloogilisi iseärasusi –
suurt vastuvõtlikkust välisärritustele, eri rühmade ja
perekondade moodustumist karjas, mahlakate ja haljassöötade,
sealhulgas ka toorkiurikaste söötade head omastamist, samuti võimet
tarbida sööta ka väga väikese valgustatuse korral.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar