Kui esimene jogurt on tehtud, siis võtta sealt enne maitsestamist 1 dl, järgmise korra juuretiseks. Juuretist hoida külmkapis
Juuretis peab olema värske, kogemused näitavad, et isegi jogurt, mille säilivuskuupäeva lõpuni on paar-kolm päeva aega, ei sobi, sellest ei saa jogurtit.
Juuretiseks sobib ka sügavkülmutatud jogurt, sel juhul tuleks see enne kasutamist üles sulatada.
Isetehtud jogurtist võetud juuretist ei soovita üle paari päeva säilitada. Kui juhtub, et jogurt ei tule just kõige ilusama struktuuriga, jääb tükiline või muutunud liiga hapuks, siis sellisest jogurtist pole mõtet juuretist võtta, sest kui juuretis on halb, ei saa ka jogurt hea tulla!
Kui jogurtit teha poepiimast, siis panna piim potti ja kuumutada 45-55 kraadini- esimese auru tekkimiseni. Kui kasutatakse maapiima, siis tuleb kuumutada 80-90 kraadini ja lasta jahtuda 45-ni.
Järgnevalt valatakse piim kaanega plastmasskaussi, segatakse juurde 1 dl maitsestamata jogurtit, pannakse kaan peale ja jäetakse seisma. Sinna jääb jogurt toatemperatuurile umbes 4-8 tunniks kuni on jogurtiks muutunud.

Päeval kui päike paistab ja ruum on soe, pole nii oluline, aga jahedamas tuleks kausile "tekk" soojenduseks peale panna, nii et küljed ja alt ka on tekiga kaetud- väga tähtis on, et piimal säiliks jogurti valmimise perioodil soojus. Mida soojem on, seda paksem tuleb jogurt ja seda kiiremini saab valmis. Kui jogurti temperatuur langeb liiga madalaks, siis jogurtit ei tule.
Vahepeal segada ei tohiks, siis muutub tükiliseks. Segada alles valmimise lõpus.
Valmis jogurt panna külmkappi ja maitsestada enne kasutamist.
Nt jogurt külmutatud mustsõstardega.
Köögikombaini kokteilikannus purustada umbes 2 cm külmutatud marju koos ühe klaasi jogurti ja 2 spl suhkruga. Selle purustatud segu segan ülejäänud jogurtiga. Selliselt toimides seguneb lisand kenasti jogurtiga ja ei vaju nii kergelt põhja. Kes tahab vahulist kokteili, võib kogu jogurti alguses kokteilikannu valada.
Isetehtud jogurt on täiesti jogurti moodi ja jogurti maitsega, mitte liiga vedel, aga paksus oleneb toas hoidmise ajast, mida kauem, seda paksem tuleb, kuigi üle 8 tunni pole eriti soovitatav, muutub liiga hapuks.

Isetehtud jogurtist on väga lihtne teha toorjuustu.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar