esmaspäev, 4. veebruar 2013

Kondenspiim

1 liiter piima (õpetuses kasutatud 2,5% poepiima)
300 g suhkrut

Panna piim ja suhkur koos keema. Keeta vähemalt 1 tund ilma kaaneta suuremas (nt 3 liitrises) potis. Keemine peab toimuma üsna intensiivselt ja aeg-ajalt tuleks segada. Kui tund aega on keenud, siis võiks vaadata, kas on juba valmis, sest erinevate pliitide kuumused on ka erinevad ja poti suurusest ilmselt oleneb ka. Mida kauem keeta, seda paksemaks läheb. Kui piim on juba paksemaks läinud ja kollaka värvuse omandanud ning kondenspiima maitse on olemas, siis ongi valmis.

Kui unustad kauemaks keema, on tulemuseks iiriskommi taoline segu ja lõpuks serbett, kuigi kommide tegemiseks tuleb suhkrut panna 500 g 1 l piima kohta, vähema suhkruga ilmselt ei lähe pärast kõvaks.

Imelik on see, et kuigi piim on toiduaine, mis kipub kergesti põhja kõrbema, siis suhkru ja piimaseguga pole üldse seda ohtu.

1 l piimast ja 300 g suhkrust tuli purgis näha olev kogus kondenspiima. Purgi mahutavus on vist 0,6 liitrit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar