esmaspäev, 4. veebruar 2013
Kitsepiimajuust
Kitsepiimajuust Vana-Olevi moodi
2l kitsepiima
2ml laapi
Kurnata lüpsisoe piim nõusse, hästi sobib Tupperware 2l kaanega jooginõu.
Veel lüpsisoojale piimale lisada 2 ml laapi. Seda on palju, kuid nii saab kiiresti ja hea juustu. Segada kergelt läbi ja panna segu sooja veega ämbrisse mõneks ajaks seisma. Umbes tunni pärast on paras kogus vadakut tõusnud pinnale. Valada vadak ära, lõigada noaga kalgendunud juustuhakatisele triibud risti-rästi sisse, et vadak paremini eralduks. Vahetada ämbris vahepeal jahtunud vesi uuesti sooja vastu ja asetada nõu taas sinna mõneks ajaks seisma. Ajaline faktor ei oma eriti suurt tähendust, võib jääda ka paariks tunniks.
Valada peale kogunenud vadak ära ja siis kummutada ettevaatlikult vadaku – juustukalgend sõelale. Vahepeal tuleks lusikaga natuke tõsta (mitte ei segada) kalgendi segu sõelal, et vadak paremini välja jookseks.
Kui enamus vadakut on välja voolanud keerata juust sõelalt välja ühekordsele kurnalapile ja asetada tagasi nii, et lapipool jääb sõela põhja. Seda on vaja selle pärast, et kui juustule panna raskus peale ei tuleks juust läbi sõela välja. Kata juust ka pealt riidega ning asetada sõelale paraja suurusega taldrik ja veega täidetud anuma raskuseks peale. Jäta juust ca 1h nõrguma ja valmis ta ongi.
Peale sõelalt välja võtmist näeb juust välja selline kakuke :) Kokku saab kahest liitrist piimast kuskil 330-350 värsket niisket toorjuustu. Kui lasta kauem seista ja raskust lisada, siis juust läheb väiksemaks, kergemaks ja kuivemaks. Mida niiskem juust, seda rohkem on ta sees vadakut ja seda rutem tuleb ta nahka pista.
– juustu võib kahvliga purustada, lisada hapukoort ja soola ning eriti mõnus on lisada värsket sibulat, tilli või murulauku võimalusel oma kapsamaalt.
– lõigata juustust kangid, maitsestada soola ja Santa Maria pasta rossa maitseainega, torgata sisse tikud koos kirsstomatitega ja voila – valmis serveerimiseks.
Värske kitsejuust on maitse poolest parem kui kodujuust. Hõrk ja õrn ning ilma igasuguse kitse lõhna ja maitseta, see lisandub hiljem kui juust seisma jääb. See juust on loodud kohe söömiseks. Mida värskem – seda parem.
Kitsepiimajuustu võib ka vadakus soolata mõned päevad ja siis kuubikutena maitseõlis säilitada,, nt värske rosmariiniga, basiilikuga vm õli. Eriti hästi sobib selline juust ahjupeediga.
Juttude järgi peaks selliselt tehtud juustu saama grillida ja ka pannil praadida.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar