teisipäev, 5. veebruar 2013

Kitsepiimaseep

 Kitsepiimaseep Vana-Olevi moodi (rasvad kokku 1000g) 

300 g oliiviõli
200 g rapsiõli
200 g kookosrasv
300 g päevalilleõli
50 g mesilasvaha
147 g seebikivi (no discount),
140 g seebikivi (5% discount)
100- 200 g vett,
300g kitsepiima

Mesilasvaha sulatada poti põhjas. Lisada rasvad – õlid. Sulatada ja segada. Jahutada segu käesoojani.
Seebikivi lahustada terasnõus veega ja jahutada käesoojani. (Kindalsti kanda näomaski! Parem segada õues! Seebikivi aurud! Seebikivi on söövitav, ettevaatust segamisel!)
Kitsepiima võib lisada seebikivi lahuse sisse või pärast seebikivi ja rasvade segusse. Kitsepiima lisamisel seebikivi lahusesse muutub see tibukollaseks kisselli taoliseks ebaühtlaseks massiks. See ei muuda lõpptulemuses midagi.  Seebikivi lahus valada ettevaatlikult rasvade segusse pidevalt vispliga segades. Mikserdada kuni paksenemiseni või 5-10 min. Valada vormi. 
Vormis lasta segu taheneda 2-3 päeva. Eemaldatakse ja pannakse õhurikkasse ruumi 2-3 nädalaks küpsema. Peale seda lõigatakse seep tükkideks ja küpseb veel vähemalt 3 kuud ja siis alles kasutada. Mida kauem seep küpseb, seda paremaks ta muutub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar